• Nederlands
  • Deutsch

Bezienswaardigheden in de omgeving

In de omgeving van Steinthaleben bevinden zich veel bezienswaardigheden. Kunst, cultuur, natuur en historie zijn breed vertegenwoordigd. Hieronder een kleine opsomming.
Klik op de foto voor meer informatie (afhankelijk van bron in Nederlands, Duits of Engels).

Barbarossagrot (3 km)

Barbarossagrot

Treedt u binnen in Barbarossa’s onderaardse rijk vol wonderen en geheimen en beleef de fascinerende combinatie van natuur en geschiedenis! Tezamen met de populairste Duitse sage is de bezichtiging van de geologisch bijzondere Barbarossagrotten een onvergetelijke belevenis voor bezoekers van alle leeftijden.
Bron: www.hoehle.de

Kyffhäuser Denkmal (6 km)

Kyffhäuserdenkmal

Het Kyffhäuser-denkmal is op zichzelf indrukwekkend genoeg voor een bezoek. Zeker als de omstandigheden meezitten, het gebergte in zware nevels is gehuld en de kolossale steenklomp opduikt uit de mistflarden die over het Duitse woud hangen. Wie wordt hier niet door huiver bevangen, zeker als hij kort tevoren bij Simon Schama heeft gelezen hoezeer het maagdelijke woud deel uitmaakt van het collectieve Duitse gedachtengoed? Maar er is nog een reden waarom het Kyffhäuser-denkmal misschien wel het meest intrigerende monument voor de Duitse geschiedenis is. Verder lezen
Bron: www.reisweb.nl door tourette

Waterbekken Kelbra (4 km)

Stuwmeer Kelbra

Aan de voet van het Kyffhäusergebergte ligt Seecamping Kelbra direct aan de oever van een groot stuwmeer. Er is een mooi strandbad aangelegd met ligweide, waterglijbaan, grill en kampvuur plaats, boot en surfplankverhuur, speelplaats en er is een apart gedeelte van het strand gereserveerd voor naturisten. Gedurende de zomdermaanden worden regelmatig sportwedstrijden, kinderfeesten, concerten, schuimparty's etc. gehouden.
Bron: www.campingwijzer.nl

Ruïne Rothenburg (6 km)

Stuwmeer Kelbra

Van de eerste oprichting van Rothenburg rond 1100 zijn alleen de in graniet uitgewerkte delen van de ronde Donjon met zijn krachtige fundament, de zuidelijke sectie van de ringmuur en het kleine paleis. De bijzonder indrukwekkende burchtresten van nu zijn toe te schrijven aan latere uitbreidingen in rode zandsteen. Daartoe hoort vooral de waarschijnlijk vernieuwde krachtige Donjon van 12 meter doorsnede, de noordelijk gelegen kapel met zijn naastgelegen kleine huisvesting en het paleis.
Bron: http://www.karstwanderweg.de


Panorama museum (10 km)

Panorama museum

Dit is een monumentaal werk over het leven van de 16e eeuwse revolutionair en ketter Thomas Müntzer uitgevoerd door hofschilder van dienst Werner Tübke, in opdracht van het Politbureau van de SED (Oost-Duitse socialistische eenheidspartij). Het is 123 meter lang en veertien meter hoog.  Op meer dan 1700 vierkante meter schilderij staan drieduizend figuren afgebeeld. Het hangt in een cilindervormig gebouw op de berg die het stadje Bad Frankenhausen in Thüringen beheerst.  Het gebouw werd speciaal ontworpen voor het schilderij (of eerder wandschildering).
Het is een heus panorama, zonder begin noch eind.
Bron: cultuurbabbels.be door Geert van Istendael

Bergwerk (10 km)

Bergwerk Sondershausen

Een oude kalimijn omgebouwd tot een belevenispark. Met een zoutglijbaan, veel informatie over de mijnbouw en onderwater kanoën. Met het Guinness-record voor de grootste en diepste onderaardse concertzaal (700 m onder de grond) en de jaarlijkse fietscross. Sinds 2000 gemoderniseerd met diepste punt van 1.050 m.Joseph Kreuz (15 km)

Josephskreuz

Een echte attractie is een van de belangrijkste technische bouwwerken uit de negentiende eeuw, het ijzeren Josephskreuz op de Große Auerberg bij Stolberg: 38 m hoog en via 200 traptreden te bereiken. Vanaf daar heeft u een prachtig uitzicht over de Harz. Wie dan nog fit is, kan meteen doorwandelen langs de "Straße der Lieder", een wandelroute met 14 stations, gewijd aan het volkslied.
Bron: www.oranjeroute.nl

Kamp Dora (15 km)

Concentratie kamp Dora

De V2-raketten werden gebouwd in Kamp Dora, een bijkamp van concentratiekamp Buchenwald. De omstandigheden waren er onvoorstelbaar. De gevangenen werkten weken onder de grond zonder daglicht te zien, kregen nauwelijks voedsel en likten het water van de muren tegen de dorst. Van de zestigduizend gevangenen die naar Kamp Dora werden gestuurd, zijn er naar schatting twintigduizend omgekomen door uitputting en ondervoeding. Andere tijden maakte over de overlevenden een documentaire.
Bron: www.trouw.nl, 27-03-2008